Matei III – Studiu
Versetul Unsprezece – “Cât despre mine, eu vă botez cu apă, spre pocăinţă; dar Cel ce vine după mine, este mai puternic decât mine, şi eu nu sunt vrednic să-I duc încălţămintele. El vă va boteza cu Duhul Sfânt şi cu foc.”
“Cât despre mine,” – După ce Ioan botezătorul a descries și a dezvăluit adevărul despre farisei, saduchei; despre starea lor, viața lor, gândirea și inima lor… a început să vorbească despre el, să se descrie în puține cuvinte… e normal ceea ce face. De obicei, când mustri pe cineva, persoana care nu vrea să primească mustrarea se grăbește ca să găsească un defect, o slăbiciune sau ceva pentru contra-atac. Însă Dumnezeu i-a dat cuvintele potrivite pentru a răspunde. E interesant: cine poate să te coboare când te smerești, înjosești, când tu însuți îți recunoști slăbiciunile tale, când te vezi mic… Prin simplul fapt că te smerești, El te va înălța și nimeni nu te va doborî. Când descrii starea, situația și boala… e bine să te pui în locul lor, pentru că, capul aplecat nu poate fii tăiat. E clar: nu lăsa să fie necesar ca alții să arate cine ești și care sunt slăbiciunile tale; recunoaște-le tu, recunoaște chiar tu cine ești. E drept, uneori e nevoie ca cineva să-ți arate dintr-un punct de vedere defectele tale, dar nimeni nu-ți cunoaște mai bine defectele, slăbiciunile, decât tu însuți… nici un om nu poate să te cunoască mai bine ca tine însuți, mai ales daca mergi înaintea Lui și ai smerenie față de El. Vom vedea cum se smerește Ioan botezătorul când se descrie, când vorbește despre sine însuși. Aici vedem cum Ioan botezătorul lucrează, cum trăiește în smerenie și lepădare de sine. Cred că trebuie să aplicăm o astfel de atitudine și-n viața noastră - atunci putem avea autoritatea de a mustra, a sfătui, de a-i îndrepta pe cei din jurul nostru.
“eu vă botez cu apă, spre pocăinţă;” – Ioan botezătorul ne descrie aici ceea ce face, ce autoritate i-a dat Dumnezeu și de ce. Vedem că mulți oameni de-ai Lui Dumnezeu au autoritatea de a boteza și Cel ce poate să boteze cu Duhul Sfânt este Domnul Isus (cum vom vedea). Ioan botezătorul face botezul spre pocăință sau, în anumite traduceri, “pentru pocăință”; “la pocăință”; “cu pocăință”. Vedem că, în versetele trecute, Ioan botezătorul nu boteza pe nimeni care să nu fi produs pocăință, care să nu se fi întors la Dumnezeu cu sinceritate și să arate fapte noi, o viață nouă. Prin fraza aceasta și prin versetele anteriore se clarifică faptul că botezul este a crede și a te întoarce la Dumnezeu; după aceste lucruri primești botezul - acest lucru încearcă să clarifice anumite traduceri. E foarte important ca botezul să recunoască pocăința; curățirea aceea când ai credință, recunoști și te pocăiești; să devii o făptură nouă, curățită. Acest lucru făcea Ioan botezătorul: el boteza pentru pocăință, el propovăduia prin cuvinte simple și puține, iar cei care aveau credință se pocăiau, cei ce recunoșteau, erau botezați. Asta e ceea ce făcea el și din acest motiv vedem cât de simplu a descris ceea ce face și de ce face acest lucru.
“dar Cel ce vine după mine, este mai puternic decât mine, şi eu nu sunt vrednic să-I duc încălţămintele.” – Domnul Isus S-a născut după Ioan botezătorul și a început lucrarea după Ioan. Însuși Ioan a venit pe acest pământ cu scopul de a pregăti, netezi Calea Domnului Isus, de a produce pocăință, întoarcere, Cuvinte de trezire și a-L introduce pe Domnul Isus cu autoritate. Faptul acesta l-a făcut. Domnul Isus e mult mai puternic decât Ioan botezătorul. Isus Hristos este Dumnezeu, Cuvântul Întrupat și e normal să zică acest lucru Ioan botezătorul. În unele traduceri se zice despre Domnul Isus că este așa de mare, încât Ioan nu merită să-I ducă încălțămintea. Alte traduceri spun că nu poate să ducă încălțămintele Domnului Isus. Așa de mare este Domnul Isus comparat cu Ioan. În greacă, cuvântul vrednic este hikanos și semnifică destul sau suficient în abilitate. Deci, în cultura ebraică se zice că obiceul de a purta încălțăminte era pentru un sclav, sau a dezlega încălțămintele era pentru un sclav. Era o jignire totală să ceri unui ucenic să facă așa ceva. E groaznic și jalnic să ceri așa ceva; un mare dispreț. Lucrurile acestea se cereau doar sclavilor canaaniți, adică sclavi din neamuri. Ar fi absurd pentru ei ca să pună un sclav, rob evreu să poarte încălțămintea sau să dezlege curelele de la încălțăminte. Esența-i foarte deslușită: Ioan exprima smerenia, dar și Adevărul, care este Harul Lui Dumnezeu. Trebuie să realizăm ce înseamnă îndurarea Domnului Isus. Trebuie să vedem cât de nevrednici și incapababili de a face un lucru suntem; mai ceva ca niste robi. Ca să fii un rob de-al Lui Dumnezeu e un mare Har. Nu putem fi robi, nu vine asta de la noi, ci Harul Lui Dumnezeu, Darul Nemeritat ne ajută să putem face Voia Lui Dumnezeu. Ioan botezătorul, cel care a avut una dintre cele mai mari slujbe din Biblie, de a pregăti Calea Domnului Isus, de a netezi Cărarea pentru El… zice că nu este capabil, nici vrednic, că El nu poate să ducă curelele încălțămintelor… Dacă nu-i capabil și nici vrednic să facă asemenea lucru, cum va fi capabil să pregătească Calea pentru Domnul Isus? E clar. Așa e cu oricare dintre noi… chiar cu Ioan botezătorul, care e cel mai mare dintre toți oamenii care s-au născut din femeie. El explică cum a face ceva pentru Dumnezeu, a faceVoia Lui e imposibil cu puterile sale limitate, cu capacitatea lui, arătând cât de mare e Harul Lui Dumnezeu, care ne întărește, ne sprijinește și este făcut desăvârșit în slăbiciunile noastre. Lecţia simplă e, cum poate un om limitat să facă Voia Nemărginită a Lui Dumnezu? Simplu, prin Harul Lui, prin credintă, prin smerenie si umilinta in care sa nădăjduieşti in Domnul Isus.
“El vă va boteza cu Duhul Sfânt şi cu foc.” – Vedem că, pe când Ioan botezătorul vorbea despre sine, se compara cu Domnul Isus Hristos… nu vorbea despre el însuși că ar avea ceva anume, ci arăta diferența dintre om și Domn. Asta e o gândire total spirituală și plăcută Lui Dumnezeu. Când te compari cu El, nu te mai vezi mare, dar cand ne comparăm cu oameni, ne vedem pe noi mai bine şi pe ei mai rau, aşa incepe mândria si ura. Să ne comparăm cu El și, în așa fel, să iasă în evidență El, să Se vadă Tot ce este Bun și Desăvârșit, să Se vadă Harul și Îndurarea Lui Dumnezeu. După ce Ioan botezătorul s-a descris prin umilință (și nu era imposibil să te smerești când te compari cu El, cu Domnul Isus)… a mers și a descris lucrarea Lui Dumnezeu prin cuvinte simple, a descris ce va face Domnul Isus oamenilor. Ioan a descris doar ce poate să facă, doar ce-i este dat lui de Dumnezeu să facă și cred că un om al Lui Dumnezeu poate să te boteze în apă sau cu apă, spre pocăință sau să te boteze; ca botezul să se unească, să se întâlnească cu pocăința, cu roadele noastre, într-o nouă viață, cu faptele noastre. Într-adevăr… se poate ca un om de-al Lui Dumnezeu să boteze, asta venind de la Dumnezeu, dar ce nu poate să facă este să boteze cu Duhul Sfânt și cu foc. Ioan botezătorul zicea asta din motiv ca să le arate iudeilor că Domnul Isus are aceste puteri, cum vom vedea în versetele următoare: El are Toată Puterea să Desăvârșească și să facă pe cineva să fie plăcut Unui Dumnezeu așa de perfect și care ne iubește așa de mult, de ne cere atât de mult. Nu voi merge în detalii despre botezul cu Duhul Sfânt și cu foc, ci voi vorbi ce au înțeles ei și ce vorbea Ioan botezătorul în frazele acestea. M-am pus în locul lui Ioan botezătorul când rostea, la fel și-n locul evreilor când auzeau aceste cuvinte.
Botezul cu Duhul Sfânt este pur și simplu ce s-a întâmplat în ziua Cincizecimii, e acea Putere a Lui Dumnezeu, coborându-Se peste oameni și în ei, e acea legătură între Dumnezeu și om, pe care doar Domnul Isus poate s-o facă. El va dărui această scufundare în Duhul Sfânt, în Dumnezeu. EL poate să dăruiască acea sfințire, apropiere de Dumnezeu. Doar El și nimeni altul nu poate să facă așa cum poate El. Botezul cu Duhul Sfânt este ce s-a întâmplat în Fapte 2. Este un nou început, o naștere în Dumnezeu; a fi o ființă duhovnicească, unde Dumnezeu să locuiască. Ioan botezătorul dăruia acest lucru, iar acest lucru trebuia să fie de înțeles pentru iudei. Acest lucru s-a împlinit, pentru că doar Domnul Isus putea să-l facă. Acest lucru e clar pentru noi. Trebuie să fie clar și să înțelegem că doar El poate să boteze cu Duhul Sfânt, iar noi putem să botezăm în Numele Lui, cu apă, prin El și de la El.
Totuși, neclar este botezul cu foc. Pentru mulți, botezul înseamnă ceva similar cu ce s-a întâmplat în ziua cincizecimii; pentru alții, botezul cu foc înseamnă botezul încercării. E o mică dilemă, dar, după anumite versete și Biblic, botezul cu foc înseamnă să fii scufundat în anumite încercări, suferințe, greutăți. În ebraică, foc are multe semnificații: una înseamnă suferință, alta înseamnă pedeapsă, dar focul înseamnă și Slava Lui Dumnezeu. În Biblie ne învață că Dumnezeu mângâie pe cel ce suferă, pe cel care este în încercare. Sunt atâtea versete ce ne arată cum să suferim cu bucurie, că Slava Lui Dumnezeu este peste cel ce suferă pentru Dumnezeu. E interesant că suferi… și prin suferințele pe care le avem putem avea parte de Slava Lui Dumnezeu. De ce să avem parte? Pentru că L-am lăsat pe Isus Hristos să trăiască prin noi, și prin faptul că a trait, a suferit în noi, prin noi, pentru noi și pentru alții. Astfel, vom avea parte de Slava Lui Dumnezeu, Slava Domnului Isus. Sunt atâtea versete care zic asta, dar o sa rămân la versetele de aici. Totuși, această apropiere de Dumnezeu vestea Ioan botezătorul pentru cei ce cred. Se zice că Moise a intrat într-un foc mistuitor, în mijlocul Slavei Lui Dumnezeu [Exod 24:16-18]. Ce vestea aceasta și ce înțelegeau oamenii. Ei își imaginau că o să fie o scufundare în Slava Lui Dumnezeu, în Prezența Lui… cum s-a scufundat Moise în Slava Lui Dumnezeu, așa se vor îngropa în El…. Totuși, era mai mult decât atât. Ce minunat e să fii scufundat în Slava Lui Dumnezeu, să fii botezat cu foc! Aceste lucruri doar Domnul Isus le poate dărui, doar El poate dărui această desăvârșire. După cum vom vedea, doar El poate dărui aceste botezuri, ca oamenii să se apropie de El, să aibă acea desăvârșire minunată. Doar Domnul Isus poate dărui această apropiere de Tronul Harului. Domnul Isus să ne ajute și El să aibă milă!
No comments:
Post a Comment