Saturday, September 4, 2010

Matei III - Versetul Doisprezece

Matei III – Studiu



Versetul Doisprezece  – “ Acela Îşi are lopata în mână, Îşi va curăţi cu desăvârşire aria, şi Îşi va strânge grâul în grânar; dar pleava o va arde într-un foc care nu se stinge.”


                “ Acela Îşi are lopata în mână,” –  Aici -- din nou exprimă cum lucrează Dumnezeu, cum lucrează Domnul Isus. Ca în versetul zece, care zice “iată că securea a și fost înfiptă”, astfel de cuvinte și astfel de pilde îi îndeamnă pe cei care ascultă să nu ezite în pocăința lor; acum este timpul… până nu e prea tarziu. La fel ca în Luca 13, despre smochinul roditor…și aici ni se arată că atât timp cât mai este Harul, omul trebuie să aducă rod, fapte. Așa e și-n versetul zece. Ni se arată o promtitudine de la Dumnezeu, un lucru pe care-l cere El de la noi. Fraza aceasta ne învață cum lucrează Dumnezeu fără ezitare, cu prompitudine. Din nou vedem că Dumnezeu întotdeauna are o mână harnică, are întotdeauna ceva în mâna Lui, cu care să muncească. Învățăm că El întotdeauna face ceva; nu ezită, ci muncește acum.. nu stă o clipă, ci El e pregătit și Își face treaba. Da.. așa e, Domnul Isus e întotdeauna la lucru și lucrează cu o promptitudine care ne cere acum să acționăm spre bine.

                Îşi va curăţi cu desăvârşire aria”   Cum se vede în versetele anterioare, Domnul Isus Își începe lucrarea, e gata să înceapă, dar nu numai atât, El e capabil să termine, să ispravească ce a început. În versetul trecut am învățat că Ioan botezătorul, un om al Lui Dumnezeu, poate să boteze cu apă, care se întâlnește cu pocăința unui om… poate boteza cu apă, de la Dumnezeu și prin Domnul Isus. Totuși, vedem că Domnul Isus are mult mai multă Putere și poate să desăvârșească pe om. El nu numai botează în apă, ci are puterea să-i scufunde pe oameni în Duhul Sfânt și în foc. Da, Domnul Isus are puterea să facă o adevarată și totală curățire; doar El poate dărui iertarea totală, prin Sângele Său, pe când, în alte vremuri, încercau prin sângele dobitoacelor… Totuși, aceste lucruri nu erau îndeajuns ca să dăruiască iertarea și curățirea totală, pe când Domnul Isus are Puterea Totală pentru a dărui iertare. Mai mult de atât, Biblia ne învață că Domnul Isus poate să desăvârșească și nimeni altcineva, doar El…. Ioan botezătorul, Moise, Ilie sau oricine altcineva… nu pot face acest lucru; nici un om, ci doar Domnul Isus poate să-l desăvârșească pe un om și pe aleșii Tatălui. Dacă vrem să ajungem la starea aceea, în care nimic rău să nu fie în noi, ci doar tot ce este Bun și Desăvârșit, trebuie să realizăm că noi nu putem; un om nu poate, ci doar Domnul Isus care S-a jertfit pentru noi, Cuvântul Întrupat, Dumnezeul Viu și Puternic. Trebuie să realizăm că El poate și are Puterea aceasta.

                şi Îşi va strânge grâul în grânar;”  Deci, grâul reprezintă binele sau oamenii care au fost curățiți și au devenit un Rod Vrednic pentru Tatăl Ceresc. Cuvântul “grânar” este apotheke. Cuvântul apotheke este folosit de vreo șase ori; asta pentru ca să explice același lucru. La fel ca în Matei 13:30, când e vorba de Împărăția Cerurilor și când s-au strâns fii Împărăției Lui Dumnezeu într-un grânar, acest cuvânt e folosit într-o situație similară și în Luca 3:17. Până la urmă, se înțelege că Domnul Isus va lua grâul [oamenii buni, care au ales pocăința și curățirea pe care le-o dă Domnul Isus] și va pune grâul într-un grânar sau într-un loc sigur; locul unde va păstra grâul. Esența e una simplă: Domnul Isus ne va lua la EL și ne va pune într-un loc sigur, anume pregătit pentru cei buni, adică în Ceruri, în Rai, în Împărăția Cerurilor.

            dar pleava o va arde într-un foc care nu se stinge.”  – Pleava încăpățânată, oamenii încăpățânați și care s-au împietrit să nu-L primească pe Domnul Isus ca Mântuitor, cei care nu s-au pocăit, oamenii răi, care nu doresc nici o schimbare, vor fi separați de cei buni, dar nu numai atât. Oamenii răi nu vor fi numai separați; pe când grâul găsește odihnă într-un grânar… pleava va găsi durerea, pedeapsa separării de cei care sunt buni. Ei nu vor avea pace; ei vor găsi suferința. Fraza “arde într-un foc care nu se stinge”, semnifică suferința permanentă, o pedeapsă veșnică, ce nu se va opri… e suferință totală; pentru evrei, focul semnifică pedeapsa Lui Dumnezeu.
                Esența versetului acesta este că Domnul Isus va face curățirea. El e gata să facă separarea între cei răi și cei buni. Cei buni vor merge la un loc de siguranță, de pace, de odihnă veșnică… pe când cei răi vor merge la neliniștea veșnică, la suferința care nu se sfârșește. Aceasta e o lucrare pe care El o va duce până la capăt și toată “aria” (tot “ogorul”)… va fi secerat; binele va fi separate de rău și răul de bine -- răul la veșnica pedeapsă și binele la veșnica răsplată. Acum trebuie doar ca noi să nu ezităm, să nu pregetăm, ci să ne pocăim cu adevărat, ca să fim găsiți buni în Domnul Isus, ca un Rod ales de Domnul Isus pentru Tatăl, Dumnezeu, Rod ales Desăvârșit pentru veșnica fericire și pace. Pentru ca nu există alte opţiuni decât binele şi răul, nu există alte destinaţii decât Raiul si iadul, depinde de alegerea noastră unde vrem să ne găsim, dacă vrem să ne curăţim.

No comments:

Post a Comment