Thursday, July 22, 2010

Matei III - Versetul Zece [Studiu/Comentarii]

Matei III – Studiu



Versetul Zece –  “Iată că securea a şi fost înfiptă la rădăcina pomilor: deci, orice pom, care nu face rod bun, va fi tăiat şi aruncat în foc.”



                “Iată că securea a şi fost înfiptă la rădăcina pomilor:” – În Ioan 15, vedem cuvinte similare rostite de Domnul Isus Hristos, mai explicit în versetul 2. Mesajul e destul de clar pentru farisei și saduchei; atât pentru iudei, cât și pentru noi. Mesajul ne zice… Dumnezeu este gata să rupă, să taie legătura aceea înșelătoare, acea falsă temelie, rădăcina lor…. În versetul anterior se explica cum trebuie să aducă roada și să nu se încreadă că, prin faptul că vin din Avraam, Dumnezeu are o obligație față de ei. Acum, Ioan botezătorul le explică rădăcina în care cred ei, precum și faptul că se hrănesc cu nădejdi înșelătoare. Această rădăcină este gata să fie tăiată. E simplă imaginea aceasta pentru iudei. Dumnezeu e gata să taie legătura lor până la rădăcină. S-a explicat că Dumnezeu n-are nevoie de ei, iar făgăduințele Lui față de Avraam nu-L face obligat să le împlinească prin cei ce nu vor. Ioan le explică simplu și direct: Dumnezeu nu te duce forțat în rai; nu te duce dacă tu nu vrei și nu trăiești. Ești gata să fii tăiat dacă nu vrei să aduci rod, fapte, pocăință; dacă nu vrei să duci o viață nouă cu Dumnezeu. Această imagine le exprimă cu câtă teamă, seriozitate, fără preget și fără ezitare ar trebui să reacționeze la ceea ce le spune Dumnezeu prin Ioan. Acest mesaj le explică să nu disprețuiască Harul Lui Dumnezeu, să se pocăiască, fiindcă acum trebuie; nu mâine, nici poimâine. Dumnezeu vrea ca ei să trăiască cu El acum, în fiecare clipă; să trăiască în prezent, nu în viitor, dar nici în trecut, în ce a fost; în nădejdi din trecut. Ei trebuie să înceapă schimbarea acum. Trebuie acum să trăiască cu Dumnezeu. Acum este timpul să aducă rod, acum este șansa lor, Harul Lui Dumnezeu. Dacă disprețuiesc Harul, atunci sunt gata să fie tăiați, iar legătura să fie ruptă, după cum vedem în Zaharia 11:10,14. Trebuie să luăm asupra noastră și să vedem cât de cutremurătoare sunt cuvintele acestea, cum trebuie să pătrundă în noi, să ne motivăm și să ne grăbim chiar acum pentru a face o schimbare înspre mai bine, înspre Dumnezeu. Trebuie neapărat trezire; trebuie neapărat să nu ezităm în a ne apropia de Domnul Isus!


                deci, orice pom, care nu face rod bun, va fi tăiat şi aruncat în foc.” –  Concluzia finală este clară: Dumnezeu este fără părtinire. Când zice “orice pom”, adică orice om… fie că este descedent al lui Avraam, fie că Israel are atâta istorie… fie ce o fi, Dumnezeu e gata să taie pe cine nu vrea să aducă roadă… și-l va arunca în foc, prin Dreptatea Sa. Acest mesaj trebuie să fie pe cât de clar pentru evrei, pe atât și pentru noi. La fel ca și ei, noi nu avem nici o scuză și trebuie să profităm de Harul Lui Dumnezeu; să profităm de Calea Pocăinței, Calea Lui Isus. Nimeni nu este scutit. Nimeni nu va merge în Ceruri dacă nu se pocăiește, dacă nu aduce rod bun, dacă nu trăiește o viață nouă, cu fapte bune, cu roade bune. Atunci când aducem roade în Domnul Isus Hristos, Tatăl este Proslăvit. Dar dacă nu aducem, soarta aleasă, cea de nepăsare, nesimțire și împietrire, e una simplă: focul veșnic. Haideți să fim pomul din Psalmul 1, să fim un pom al vieții, un pom din care dăruim viață în jur; din care avem rod sănătos, proaspăt, pentru Tatăl, în Domnul Isus Hristos. Dacă nu, ne condamnăm singuri la despărțirea de EL, din cauza păcatului, a nepăsării și putrezirii, pe care o lăsăm să ne copleșească. De aceea, haideți să nu disprețuim Harul Lui, așa încât să nu fim tăiați și aruncați în foc!


No comments:

Post a Comment